Pages

Emotiu homenatge als primers investigadors del Colom català i la presentació de l'Espai Antoni Ferrer al Castell de l'Espluga Calba



Imatge de grup amb els familiars dels investigadors i la presència de la Cònsul del Perú, en representació de Luis de Ulloa, l'alcalde de l'Espluga Calba i l'historiador Jordi Salat, coordinador de l'Espai Antoni Ferrer.

Aquest diumenge va tenir lloc al Castell Hospitaler de l'Espluga Calba la presentació solemne i multitudinària de l'Espai Antoni Ferrer, davant un nombrós auditori i amb la presència de Franca Deza Ferreccio, Cònsul del Perú i de Josep Cunillera, alcalde de l'Espluga Calba. L'Espai Antoni Ferrer és un ambiciós projecte cultural que pretén relacionar la història d'Amèrica i Catalunya i recuperar la memòria de l'espluguenc Antoni Ferrer, cavaller hospitaler  un dels primers europeus que va viatjar al nou món, vinculat a l'almirall Cristòfol Colom. Antoni Ferrer va viure en territoris dels actuals estats de l'Argentina, Colòmbia i el Perú. 

L'acte es va plantejar també com un homenatge a quatre grans historiadors, precursors de les investigacions sobre la catalanitat de Colom: el peruà Luis de Ulloa y Cisneros i els catalans Pere Català Roca, Caius Parellada Cardellach i Ernest Vallhonrat Llurba. A més de la presència de la cònsul, en representació de Luis de Ulloa, va fer acte de presència la vídua de Català Roca, Maria Carme Dalmau; la viuda de Vallhonrat, Visitación Juárez, i la filla de Parellada, Roser Parellada; a més de Mercè Toldrà, responsable de l'Espai Miquel Ballester del Museu del Port de Tarragona.

L'Ajuntament de l'Espluga Calba (Lleida) ha impulsat la creació de l'Espai Antoni Ferrer, ubicat al castell hospitaler de l'Espluga Calba, amb l'objectiu de fomentar l'oferta cultural del patrimoni històric del municipi. L'Espai Antoni Ferrer' preveu establir contactes culturals entre Catalunya i Amèrica, així com aprofundir en el coneixement de personatges i temàtiques, històriques i actuals, que hi estan relacionats. També inclou una sala d'exposicións artístiques. També preveu vertebrar una ruta de turisme cultural que vagi de Barcelona a Lleida, passant per Montserrat, Tarragona, l'Espluga Calba, Bellpuig i Cervera, tot relacionant personatges que van fer, l'any 1493, el segon viatge a Amèrica amb Cristòfor Colom, com ara el monjo de Montserrat pare Bohil o el tarragoní Miquel Ballester. Al castell també s'hi podran veure els primers documents del fons de l'Espai Antoni Ferrer: 55 llibres sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, donats  en nom de  Pere Català Roca, Ernest Vallhonrat Llurba i Caius Parellada Cardellach per part de la seva família i uns altres, per part de Jordi Salat Orteu. També hi haurà exposat pòster del primer mapa de la futura col·lecció de mapes i una mostra de quadres d'Antoni Font.

L'acte de persentació, es va iniciar amb un breu parlament de l'alcalde que va agrair la presència de la cònsul i els familiars dels historiadors i va subratllar la importància per a l'Espluga Calba i la comarca d'impulsar projectes culturals d'aquesta mena, que han de permetre recuperar la nostra història, sempre tan important i sovint tan oblidada i manipulada. L'investigador espluguenc Jordi Salat Orteu, coordinador del projecte, per la seva banda, va presentar la conferència 'Cristòfor Colom, Catalunya i les terres de Tarragona i Lleida: Miquel Ballester i Antoni Ferrer'. I com a cloenda de l'acte, va tenir lloc l'emotiu homenatge als quatre historiadors, amb la pujada a l'escenari dels seus representants. 


#història #conferències #ca

Instagram